Peşti care migrează până în Marea Sargaselor sau Oceanul Atlantic pentru a se reproduce, vieţuitoare cu oase de smarald, masculi care păzesc cuibul, specii care năpârlesc sau animale de mare care înghit o pradă egală ca mărime cu talia lor sunt doar câteva dintre ciudăţeniile Mării Negre.
Despre aceste specii de peşti ne-a vorbit dr. ing. Elena Radu, de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa" din Constanţa.
În Marea Neagră se mai găsesc specii rare, care intră prin Mediterana, a căror viaţă aici nu este îndeajuns cunoscută. Amintim aici peştele spadă, un peşte foarte robust. Botul său se termină printr-un rostru puternic, sub formă de spadă, lungă şi aplatizată, rostru care provine din modificarea maxilarului superior. Este un peşte marin, în general solitar, foarte bun înotător, execută migraţii lungi pentru hrănire. Carnea sa este albă şi de calitate, fiind apreciată mai mult la exemplarele tinere.
Peştele care năpârleşte
Printre peştii cu forme ciudate amintim şi scorpia de mare, care are capul masiv, ornat cu creste şi spini. Este o specie sedentară, solitară, trăieşte pe funduri pietroase, nisipoase sau acoperite cu vegetaţie în apropierea ţărmului. Specia năpârleşte periodic, lunar, dar atunci când este intens hrănită poate năpârli şi de două ori pe lună. Ţepii de pe corp sunt veninoşi. Carnea este gustoasă, fiind apreciată în unele ţări mediteraneene.
Cât poate înghiţi un peşte pescar!
În aceeaşicategorie de peşti cu forme curioase menţionăm şi peştele pescar. Are corpul foarte lat şi mult comprimat dorso-ventral în partea anterioară şi aproape cilindric în regiunea posterioară. Capul este mai lat decât lung, cu o concavitate medie între ochi, cu numeroşi spini ascuţiţi pe feţele dorsală şi laterală. Ochii sunt mari, bulbucaţi.
Slab înotător, acest peşte îşi petrece timpul îngropat în mâl, ţinân