Banca Centrala Europeana a mentinut neschimbata rata dobanzii de politica monetara la 0,75%, cu toate ca unii jucatori mizau pe scaderea nivelului dobanzii cheie pana la 0,5%. Urmeaza conferinta de presa a Guvernatorului Mario Draghi, la ora 15,30. Perechea euro/dolar a urcat in cateva secunde de la 1.261 la 1.265. Pe reteaua Twitter, oficiali ai Morgan Stanley, ai altor banci de investitii sau analisti economici se declara mirati de gestul anuntat de Draghi, asteptand explicatiile acestuia din cadrul intalnirii cu presa.
Banca Angliei a mentinut si ea joi dobanda cheie la 0,5% si a mentinut programul de cumparare de obligatiuni din piata la un plafon de 375 miliarde lire. Tot joi, Banca centrala a Suediei a redus dobanda de politica monetara de la 1,25% la 1%, spre surprinderea analistilor.
Cu toate ca a operat de la instalarea sa in functie trei reduceri ale dobanzii cheie, Draghi stie foarte bine ca ratele dobanzilor de pe piata au ramas la cote ridicate in tarile cu cea mai disperata nevoie de credit.
Companiile mici din Spania si Italia platesc dobanzi la imprumuturile contractate cu peste doua puncte procentuale decat firmele din Germaniai.
"Un semnal dat de politica monetara, ca cel de exemplu, din iulie, prin care BCE a redus rata dobanzii, are un impact modest sau chiar nu are impact lin economia reala", a explicat Jorg Asmussen, membru al consiliului executiv al BCE.
Ca urmare,Banca Europeana cauta alte mijloace mai eficiente de interventie- achizitionarea de obligatiuni guvernamentale ale Spaniei si Italiei de pe piata secundara, in timp ce fondul de urgenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar trebui sa achizitioneze in paralel titluri direct de la trezoreriile din Roma si Madrid. Achizitiile ar fi conditionate de tinte fiscale si reforme economice, asemenea unui acord de finantare e