Obiectele cu corp din scoică Nautilus au fost considerate, încă de la finele secolului al XVI-lea, obiecte de excepţională valoare artistică.
Scoicile Nautilus pompilius, originare din Oceanul Pacific şi Indian, sunt renumite pentru frumuseţea şi raritatea lor. Indiferent dacă erau folosite în starea lor naturală sau incluse în piese minuţios lucrate, ele erau întâlnite în ,,cabinetele de rarităţi" din colecţiile private ale marii nobilimi.
Cupele cu Nautilus erau populare încă de la finele secolului al XVI-lea în Germania şi mai ales Olanda, întrucât erau importate din Indonezia de către navigatorii olandezi, ei devenind astfel primii europeni care au lucrat piese de acest tip.
Decoraţia cupelor cu Nautilus este strâns legată de natura marină a scoicii. De aceea personaje predominante ale ornamentaţiei sunt personaje mitologice marine, monştri marini, vegetaţie marină.
Capodopere ale naturii
Artiştii şi colecţionarii secolului al XVII-lea au considerat scoicile Nautilus capodopere ale naturii, motiv pentru care le-au inserat în piese cu monturi din metale preţioase, extrem de minuţios elaborate. Deseori, tocmai monturile erau cele care transformau scoicile în cupe decorative, îmbinând frumuseţea scoicii cu măiestria artistului orfevru.
Acestora li se acorda o atenţie deosebită în timpul mânuirii, transportului şi altor procedee de prelucrare, principala lor menire fiind de a stârni admiraţia şi de a îmbogăţi decoraţia interioarelor nobiliare.
Însăşi forma spiralată a scoicii, alcătuită din două straturi, cel interior strălucitor, perlat, cel exterior de consistenţa porţelanului permite gravarea variatelor motive decorative. Încă de la începutul prelucrării scoicii, marginea tăioasă era îndepărtată şi înlocuită cu un inel metalic fin realizat cu măiestrie.
Lebăda de la Peleș
Lebedele cu corp din scoică Nautilus au