Procurorii l-au pus sub acuzare pe secretarul general al PSD pentru că ar fi coordonat fraudarea masivă a referendumului.
Procurorii anticorupţie au început joi urmărirea penală împotriva unuia dintre cei mai importanţi lideri ai PSD. Patru acuzaţii planează asupra lui Liviu Dragnea:
- Folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite;
- Asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- Instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane;
- Instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.
Procurorii spun că Liviu Dragnea a încercat să asigure la urne o prezenţă de minimum 60 de procente care să garanteze validarea referendumului. „Acesta a iniţiat o asociere formată din numeroase persoane, iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni", susţin procurorii DNA.
Dragnea ar fi utilizat un sistem informatic complex care a permis unui grup de persoane să ştie în timp real informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare.
„Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi", detaliază DNA.
Cele 10 metode „Dragnea"
Anchetatorii spun că Liviu Dragnea a creat un „sistem naţional de influenţă" pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice, de a se implica creşterea numărului de voturi la ref