Aprobarea extracţiei cu cianuri, considerată otrăvitoare, pentru exploatarea auriferă Certej, Hunedoara, a iscat un scandal în România. Ciudat este faptul că în ţara noastră există o metodă mai eficientă şi mai curată pentru obţinerea metalelor preţioase, dar... nu se foloseşte. Aprobarea extracţiei cu cianuri, considerată otrăvitoare, pentru exploatarea auriferă Certej, Hunedoara, a iscat un scandal în România. Ciudat este faptul că în ţara noastră există o metodă mai eficientă şi mai curată pentru obţinerea metalelor preţioase, dar... nu se foloseşte.
Ministerul Mediului a dispus luni verificarea în regim de urgenţă a modului în care Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara a dat firmei canadiene El Dorado Gold avizul de mediu pentru exploatarea auriferă de la Certej, judeţul Hunedoara. Compania urmează să extragă zăcământul prin metoda cianurilor, cunoscută ca fiind extrem de otrăvitoare pentru mediu.
Autorităţile consideră că, în acest caz, acordul de mediu trebuia dat de minister, nu de agenţia locală, fiind vorba despre un proiect cu impact naţional. Ministerul vrea să anuleze acest aviz de mediu, dacă va constata că a fost emis ilegal.
Menţionăm că în acest moment exploatarea Certej este deţinută de canadienii de la El Dorado Gold în proporţie de 80% şi de statul român în proporţie de 20%.
România a blocat metoda cianurării după accidentul din 2000 de la S.C. Aurul S.A. Baia Mare, când un bazin s-a fisurat şi a otrăvit râul Tisa şi fluviul Dunărea.
Speciliaştii români din Baia Mare au brevetat în 2003, după ani de cercetări, o metodă de extracţie a aurului mai eficientă decât cianurarea, nepoluantă. “Putem obţine de 1,5- 2 ori mai mult aur şi argint decât prin tehnologiile pe bază de cianuri, dar la preţuri de 2,5 ori mai mici. Avem în faţă una dintre posibilele mari lovituri economice ale României”, a explicat Vasile Coma