Scaderea constanta a ofertei de locuinte de inchiriat in orasele mari din Romania si, in special, in cele universitare, precum si mentinerea chiriilor la niveluri relativ ridicate ii determina pe tot mai multi romani sa vaneze ofertele foarte atractive care apar in paginile de anunturi sau pe internet.
De cele mai multe ori, insa, in spatele unor oferte prea avantajoase ca sa fie reale se ascund fraudatori care au dezvoltat scheme ingenioase pentru a-i insela pe amatorii naivi de chilipiruri, arata Western Union, unul dintre cei mai mari jucatori globali in trasferul rapid de bani.
Fraudele cu apartamente de inchiriat la preturi avantajoase sunt tot mai frecvente pe fondul scaderii la minimul ultimilor 5 ani a ofertei disponibile de chirii in zonele considerate "bune" din marile orase.
Oferta fraudatorilor este postata, de obicei, pe unul din site-urile gratuite cu anunturi de inchirieri de apartamente. De regula, apartamentele oferite spre inchiriere se afla in zone ultra-centrale (cum ar fi Piata Romana sau Cotroceni in Bucuresti, de exemplu) si au un pret foarte atractiv, mult sub media pietei sau a zonei.
Proprietarul imobilului poate fi contactat doar prin e-mail, pretextand ca locuieste in strainatate. Dupa ce potentialul chirias isi exprima interesul pentru apartament, presupusul proprietar ii trimite detalii si imagini cu locuinta pentru a-i castiga increderea. Ii solicita, apoi, doritorului, ca dovada a seriozitatii sale, sa trimita chiria in avans pentru doua luni printr-un serviciu de transfer de bani.
Ca sa nu-i trezeasca suspiciuni, ii sugereaza victimei sa-si puna propriul nume la destinatar, insa, pentru a dovedi trimiterea banilor ii cere toate detaliile tranzactiei. Dupa ce primeste aceste detalii de la victima, folosind un document de identitate fals, fraudatorul ridica banii si dispare, pot