Tensiunile de la Mechel Câmpia Turzii continuă. Salariaţii combinatului vor ieşi în stradă vinerea viitoare, pe 14 septembrie, nemulţumiţi că investitorii ruşi programează o nouă rundă de concedieri, ne-a declarat Mircea Scântei, preşedintele Sindicatului Metarom.
Şeful Metarom ne-a explicat: "Probabil că se vor alătura protestului şi alţi sindicalişti din cadrul Metarom, care activează în industria metalurgică, în diverse companii.
Din Câmpia Turzii vor ieşi, probabil, în stradă, toţi salariaţii, să lupte pentru locul lor de muncă, plus cei care au fost disponibilizaţi deja.
La Mechel Câmpia Turzii a apărut o situaţie explozivă acum două săptămâni, când un proces verbal de la Moscova, deţinut de directorul general al companiei, a indicat că la Câmpia Turzii trebuie să mai rămână circa 238 de angajaţi, iar societatea să devină un punct de lucru al Ductil Steel Buzău".
Reprezentanţii Mechel au transmis, potrivit prefectului de Cluj, Ioan Vuşcan, că este posibil să concedieze încă 800 de salariaţi, urmare a lipsei de comenzi, după ce, în iunie, a decis să dea afară 799 de oameni. Din iunie şi până în prezent, circa 600 salariaţi ai Mechel Câmpia Turzii au rămas fără loc de muncă, astfel că, în prezent, aici mai lucrează circa 1050 de persoane.
Se pare că ruşii de la Mechel vor să se retragă din România după ce au fost acceptaţi în Organizaţia Mondială a Comerţului, ne-a explicat Mircea Scântei, adăugând: "Înseamnă că, de acum, ruşii vor putea exporta direct produse metalurgice în Europa, plătind taxe vamale foarte mici sau deloc.
Până acum, dacă voiau să exporte direct din Rusia, trebuiau să plătească taxe foarte mari. Prezenţa lor în Europa i-a ajutat să-şi exporte produsele fără nicio barieră comercială".
Ruşii au încercat "să dreagă busuiocul", după ce prefectul de Cluj,
Ioan Vuşcan, a anunţat că Mechel ar putea op