"Din câte am văzut cu ocazia precedentului meu film, care a fost desemnat să fie reprezentantul României la Oscar, «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», nominalizarea ajută substanţial la promovarea filmului în vederea distribuţiei - în special în Statele Unite - chiar şi dacă filmul nu este reţinut între ultimele nouă sau ultimele cinci. Nominalizarea noastră în 2007 a influenţat deopotrivă, într-o anume măsură, şi nominalizarea filmului «4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile» la Globul de Aur", a declarat regizorul.
Cristian Mungiu susţine că "nereţinerea filmului ("4, 3, 2", n.r.) între ultimele 9 finaliste pentru Oscar ne-a adus, conform distribuitrorului nostru american, mai multă presă şi popularitate decât dacă am fi fost nominalizaţi - dată fiind surpriza".
Regizorul adaugă că acea experinţă a făcut ca regulamentul cu privire la filmele străine să fie schimbat, astfel că, de la această ediţie a premiilor Oscar, va exista o comisie suplimentară, formată din cineaşti şi jurnalişti care, în cazul filmelor străine, adaugă câteva titluri peste cele pe care le desemnează prin vot ansamblul Academiei de film americane.
"Chiar şi aşa, realist vorbind, şansele noastre, şi ale oricărui film românesc, în momentul ăsta, de a fi reţinut măcar între ultimele nouă este destul de mică, dat fiind absenţa cvasi-totală a unui buget specific destinat promovării candidaturii României la Oscar - în condiţiile în care alte ţări au bugete de ordinul sutelor de mii de dolari, cel puţin. Data trecută am primit un mic sprijin de la ICR (Institutul Cultural Român, n.r.) şi CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei, n.r.), dar e greu de crezut că în situaţia de acum ICR mai are resurse să sprijine candidatura. Rămâne să vedem ce decide CNC-ul, în condiţiile în care şi resursele acestuia par să fie tot mai mici", conchide Cristian Mungiu. "După dealuri" de Cristian Mungiu, propuner