Muntele Athos se pare că nu este singurul loc de pelerinaj interzis femeilor. În Maramureș, în comuna Cernești, există un munte vulcanic, cunoscut printre oamenii zonei drept „Șatra Pintii", zona de refugiu a vestitului haiduc Pintea Viteazul în care nicio femeie nu are voie să calce.
Povestea începe la poalele muntelui, în „Seciu cu Arine". Ștefan Bărbos, moroşan de prin părţile locului, povesteşte despre Fântâna Rece și cum se ajunge la Șatră, acolo unde se spune că a fost refugiat Pintea, cu haiducii lui. „Acolo stătea Pintea, se refugia, dădea târcoale prin sat, și pregătea atacul pentru a lua de la bogați și să dea la săraci", explică bărbatul.
Vestitul haiduc, era un om al zonei, născut la Măgoaja. „Aici și-a făcut ceată de haiduci, vreo 20. Era un om tare bun, îi ajuta pe săraci, pe aceia care nu aveau nici măcar o coajă de pâine. Știa foarte bine zona, avea niște cărări ocolitoare, care le știa numa' el. Astăzi povestea aici cu tine, peste un ceas era dincolo și mergea pe sub poala pădurii, mergea către oraș și nu-l mai cunoștea nimeni. (...) Îi cunoștea pe toți foarte bogați, dar și pe cei săraci. El mergea cu haiducii, lua de la bogați și le dădea la ceia săraci, necăjiți", povestește Bărbos.
Pornind încet către vârf, se ajunge la „Locu lu Ciulu". Acolo, printre tufe, Pintea ascundea caii și urmărea unde poate să dea atacul. „De aici se văd toate localitățile, Trestie, Ciocotișu, Fânața, tot mai sus mergea și vedea tot. De aici supraveghea și către Baia Mare, din Vârful Măguricii se vede foarte bine Baia Mare, Baia Sprie și Tăuțiu", arată bătrânul.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
Şatra Pintii, loc jurat
După aproximativ două ore de mers pe jos, se ajunge la Schitul Șatra lui Pintea sau Șatra Pintii. „Ăsta era locul lui de refugiu. Aici e o zonă jurată, femeile nu au voie. Seara se adunau toți și frigeau slănin