Alimentele bio nu sunt nici mai sănătoase, nici mai sigure decât cele convenţionale, susţin cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universitatăţii Stanford, California, citaţi de Daily Mail.
Deşi consumatorii plătesc pentru mâncarea bio un preţ de până la trei ori mai mare decât cel al alimentelor clasice, specialiştii citaţi afirmă că beneficiile produselor organice nu sunt, în realitate, la nivelul celor promise de producători.
Acelaşi nivel de nutrienţi ca în produsele tratate cu pesticide şi chimicale, deosebiri nesemnificative în conţinutul de vitamine, proteine şi grăsimi şi o diferenţă de preţ nejustificată sunt concluziile la care au ajuns cercetătorii.
Totodată, potrivit aceleiaşi surse, nu există garanţia faptului că produsele etichetate ca fiind bio nu sunt tratate cu pesticide, deşi, în cazul acestor alimente, s-a constatat un risc cu 30% mai scăzut de a fi contaminate cu aceste substanţe.
“Nu este o diferenţă semnificativă între alimentele organice şi cele convenţionale, în cazul în care iei o decizie de consum bazată exclusiv pe beneficiile asupra sănătăţii”, este de părere Dena Bravata, coordonatoarea studiului.
Pe de altă parte, studiul a fost contestat de autorităţile din Marea Britanie, care susţin că americanii nu au tras concluziile corecte în urma cercetării. Un purtător de cuvânt al Soil Association (o asociaţie britanică pro-cultivarea şi produsele care protejează planeta) susţine că studiul efectuat la Stanford nu are aplicabilitate în Europa şi că metoda folosită nu corespunde comparării diferitelor tipuri de culturi.
Sursa: Alexandru Solomon/ Mediafax Foto
Potrivit unei cercetări paralele, efectuate de Universitatea Oxford, din Marea Britanie, procesul de cultivare a produselor organice poate afecta mediul înconjurător. Studiul, efectuat pe alimente bio precum lapte, cereale şi carne