Studiile superioare rămân un vis aproape imposibil pentru tinerii cu deficienţe locomotorii. Astăzi doar câteva din cele 34 de universităţi din ţară sunt parţial adaptate pentru accesul persoanelor în scaun rulant
În timp ce pentru majoritatea tinerilor admişi la universitate căminul şi bursa sunt preocupările de bază, pentru cei care nu se pot mişca pe propriile picioare greutăţile se dublează. Drumul până la facultate şi accesul în sala de studii sunt o provocare zilnică. Administraţiile unor universităţi au încercat să rezolve problema, instalând rampe de acces. În realitate, însă, aceste construcţii nu îi ajută cu nimic pe oamenii în scaunul cu rotile ci, dimpotrivă, le pun viaţa în pericol, întrucât sunt prea abrupte. Cei care se aventurează să le încerce riscă să se traumatize, spun reprezentanţii organizaţiilor care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Legislaţie ambiguă
Normele în vigoare în Republica Moldova nu specifică exact cum trebuie să arate rampele de acces, iar imaginile detaliate lipsesc. În acelaşi timp, legislaţia europeană recomandă o înclinare a rampei de maxim 5 grade şi o lungime maximă de desfăşurare în proiecţie orizontală de 10 metri. „Rampele instalate la intrările în universităţile noastre au un unghi de montare mult mai mare, iar lăţimea şinelor nu este potrivită pentru toate tipurile de scaune rulante. Acest lucru le face impracticabile", spune Igor Meriacre, director executiv al Asociaţiei „Motivaţie".
Ludmila, o tănără cu dizabilităţi, este studentă la Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creangă". Ea spune că atunci când a venit la facultate, accesul era total limitat. Abia când a trecut în anul II, după mai multe cereri depuse la administraţie, la intrarea în bloc au fost instalate doua şine de metal, doar că în zadar.
RAMPELE MAI PERICULOASE DECÂT TREPTELE
„Cei care s-au gândit să le inst