Aproximativ 8.700 de copii rromi sau cu probleme de sănătate mintală, precum şi părinţii acestora, vor beneficia de servicii educaţionale şi de sănătate, desfăşurate în grădiniţe estivale organizate în cadrul unui proiect de 1,8 milioane de euro pe care-l derulează Asociaţia "Salvaţi Copiii".
Proiectul se adresează celor mai vulnerabile, discriminate şi stigmatizate categorii de copii: copiii romi, cei cu tulburări de sănătate mintală, copiii cu suferinţe psiho-emoţionale sau tulburări comportamentale.
Proiectul are şi o componentă pentru combaterea discriminării acestor copii.
Aproximativ 900 de profesionişti în domeniul sănătăţii şi educaţiei publice vor fi instruiţi pentru a putea preveni, identifica şi a interveni în problemele cu care se confruntă copiii victime ale stigmatizării, acestora urmând să le fie distribuit şi un ghid de bune practici pentru educaţia timpurie a copiilor romi.
Ideea proiectului a pornit de la faptul că, potrivit Raportului Naţional cu privire la includerea copiilor romi în serviciile de educaţie timpurie (2010), opt din zece copii care nu ajung niciodată la şcoală sunt de etnie rromă.
În Europa, unul din cinci copii suferă de o problemă emoţională, de dezvoltare sau comportamentală, iar unul din opt are o tulburare mentală diagnosticabilă clinic, ceea ce indică faptul că aproape 20 la sută dintre copiii români prezintă riscul de a dezvolta o tulburare mentală, potrivit datelor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citate de Salvaţi Copiii România.
În cei trei ani de proiect, vor fi înfiinţate 30 de grădiniţe de vară (câte zece pe an), care vor desfăşura programe educaţionale pentru copiii romi preşcolari pentru a reduce diferenţele de dezvoltare psiho-educaţională între copii, în prima zi de şcoală.
Părinţii copiilor vor fi şi ei implicaţi în aceste activităţi, pentru a înţelege im