Aceasta pentru că, potrivit şefului Direcţiei Poliţie Rutieră, Sergiu Diaconu, aparatul, numit Alcotest Drager, determină cu exactitate volumul de alcool în sânge şi dispune şi de memorie pentru înregistrarea valorilor măsurate.
Sergiu Diaconu a menţionat, la o conferinţă de presă, că excluderea dublei probaţiuni este necesară deoarece experienţa anilor precedenţi a demonstrat că o bună parte din şoferii depistaţi în stare de ebrietate la volan scapă basma curată după proba de sânge. „Intră omul beat la medic şi de acolo iese treaz", a spus şeful Poliţiei Rutiere, făcând aluzie că se dă mită.
Potrivit lui Diaconu , astfel de aparate sunt câte unul în fiecare raion, două în municipiul Chişinău şi trei la batalionul de forţe speciale, în total aproximativ 40 de aparate. Poliţia Rutieră a comandat încă 10 aparate. Preţul unui dispozitiv este de 35.000 - 50.000 de lei.
Amenzi pipărate
Poliţia Rutieră propune şi înăsprirea sancţiunilor pentru şoferii depistaţi în stare de ebrietate la volan, impunerea unei amenzi maxime de 10.000 şi confiscarea mijlocului de transport pentru mai multe încălcări. Proiectul de lege cu privire la excluderea procedurii dublei probaţiuni ar putea fi adoptată în acest an, iar pentru înăsprirea sancţiunilor va fi nevoie de mai mult timp, pe motiv că este necesară modificarea mai multor acte normative, a spus şeful Direcţiei Poliţie Rutieră.
De asemenea, pe 17 august, poliţia a demarat operaţiunea „Nopţi Albe", în cadrul căreia au fost verificaţi 2.300 de şoferi, dintre care 311 se aflau în stare de ebrietate avansată. Printre conducătorii auto prinşi băuţi la volan sunt şi șase colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne. Campania va continua până la 17 septembrie. În 2011 au fost prinşi peste 5.000 de şoferi băuţi la volan, dintre care 1.100 au ieşit basma curată de la narcolog.