Destinul euro, moneda unica europeana, a ajuns sa stea in mainile Curtii Constitutionale germane, care la 12 septembrie urmeaza sa ia o decizie susceptibila de a bloca salvarea Zonei Euro.
Cei opt judecatori ai institutiei de la Karlsruhe vor pronunta decizia preliminara la ora 08:00 GMT si vor spune daca presedintele german Joachim Gauck poate semna textele de lege care doteaza Zona Euro cu noi instrumente impotriva crizei.
Foarte respectata in Germania, Curtea examineaza inca de la 10 iulie sase plangeri vizand blocarea ratificarii Mecanismului European de Stabilitate (MES) si a pactului bugetar, provenind in special de la deputatii partidului stangii radicale Die Linke, de la un ales conservator si de la o asociatie de cetateni.
Problema este ca democratia impiedica salvarea rapida a euro, in timp ce salvarea euro submineaza democratia.
Ce este mai important pentru germani: Europa sau democratia? Aceasta este intrebarea fundamentala la care Curtea va trebui sa raspunda, scrie publicatia germana Der Spiegel. Salvarea Zonei Euro a schimbat structura de putere in Germania. Cancelarul negociaza la Bruxelles in spatele usilor inchise, acolo ia decizii. Aparatul Cancelariei este cel mai puternic, acolo sunt putinii oameni care stiu ce se inampla si ce trebuie sa se intample. Parlamentul a fost redus de Merkel la un grup de noua deputati care sunt uneori consultati. Plenul Bundestagului este consultat doar in chestiuni care de multe ori au fost deja puse in aplicare la nivel european, comenteaza Der Spiegel.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble si-a afisat increderea, spunand ca este sigur ca institutia atat de respectata nu va bloca aceste tratate ale Pactului Fiscal si Pactului de Stabilitate european. "Cred ca am actionat cu multa prudenta pentru asta, nu vad nici o problema cu Constitutia germana', a adaugat m