Lucreţia Ciurea, fostă Preşedinte la singura bancă a statului, iar acum şefă a Secţiei Asistenţă Externă din cadrul Cancelariei de Stat susţine că ţara noastră apelează la asistenţa externă fiindcă nu avem, acele resurse, încasări, venituri naţionale ca să ne putem dezvolta pe măsura necesităţilor.
Oficialul anunţă într-un interviu pentru Europa Liberă că banii pe care în împrumutăm de la organismele financiare internaţionale sunt în proporţie de 50% fonduri nerambursabile, de tip grant, asistenţă tehnică.
"Între 10 şi 15% sunt împrumuturi cu condiţii de creditare mai aproape de comerciale, mă refer la BERD şi Banca Europeană de Investiţii la care creditele sunt mai scumpe. Restul creditelor sunt la condiţii avantajoase, concesionale, adică cu 30-40 de ani de rambursare şi, respectiv, dobânzi joase", argumentează Lucreţia Ciurea.
Potrivit responsabilului percepţia precum că statul Republica Moldova se împotmoleşte în datorii, vine de la lipsa de informaţie.
Totodată ea afirmă că ţara noastră este nevoită să contracteze împrumuturi pentru "nu avem, acele resurse, încasări, venituri naţionale ca să ne putem dezvolta pe măsura necesităţilor".
De notat că Lucreţia Ciurea a fost preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii în anii 2005-2009, perioadă în care banca a acordat credite de sute de milioane de lei unor întreprinderi falimentare.
În prezent Procuratura generală a iniţiat câteva cauze penale pe faptul acordării de credite şi deturnării acestora. Din aceste motive BEM se confruntă cu grave probleme la recuperarea banilor.