Numărul mare de românce care mor de cancer de col uterin a dus la lansarea unui program special: toate femeile, indiferent dacă au sau nu asigurare, au parte de investigații pentru nu care trebuie să plătească Sursa: SHUTTERSTOCK
Programul Naţional de Screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, la care suntem „campionii” Europei cu o mortalitate de 11,8 la 100.000 de locuitori, a început deja în judeţele din Vestul ţării, iar de luni demarează în Capitală şi în alte şase judeţe din zona centrală a ţării. Programul, demarat de Ministerul Sănătaţii, se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani şi se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani. Principala analiză care le indică medicilor riscul acestui tip de cancer este testul Papanicolau, uşor de făcut.
Acesta este gratuit în cadrul programului amintit pentru început în judeţele din nord-vestul ţării: Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. În alte şase judeţe (Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Mureş, Braşov, Alba, Sibiu, Harghita, Covasna) şi zona Bucureşti- Ilfov, femeile vor putea merge să facă testul gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin începând cu 10 septembrie.
Spitalele unde se face analiza în Bucureşti
În Capitală testările se fac în reţeaua Institutului Oncologic Bucureşti, la Spitalul Filantropia, la „Panait Sârbu”, IOMC şi în trei unităţi sanitare private respectiv Medlife, Medicover şi Gral. „Până la sfârşitul anului, programul va fi funcţional în toată ţara, reţelele fiind în faza de finalizare a pregătirilor tehnice”, a precizat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Ministerul îşi propune ca în 2012 să fie testate peste 200.000 de femei în cadrul acestui program, iar în următorii cinci ani să fie incluse aproximativ şase milioane de românce.
Cancerul de col uterin nu doare şi nu există simptome decât în st