Fostul director general de la Oltchim, Constantin Roibu, a anunţat în seara zilei de miercuri, 5 septembrie, motivele demisiei sale, menţionând că acesta a fost un gest de onoare.
Constantin Roibu, care va rămâne angajat la Oltchim ca simplu inginer în combinat, a declarat că şi-a dat demisia după ce şeful Oficiului privatizării, Remus Vulpescu, „a spus în faţa sindicatului, mie personal, ieri, că ar fi un gest de onoare să-mi dau demisia şi în cinci zile va asigura capitalul de lucru şi salariile curente pentru angajaţi”. Conform Agerpres, el a adăugat şi că „societatea nu va intra în insolvenţă, mai ales că mai sunt două săptămâni până la privatizare”.
Decizia de a demisiona a fost cauzată astfel de propunerea şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiţie a asigurării capitalului de lucru pentru funcţionarea instalaţiilor societăţii şi acordarea salariilor curente către salariaţii societăţii. Un alt motiv menţionat este lipsa de dialog şi colaborare între OPSPI şi managementul Oltchim, ceea ce a dus la blocarea oricărei iniţiative de finanţare a activităţii, având ca efect oprirea funcţionării instalaţiilor din cadrul societăţii.
Cătălin Roibu a specificat cu această ocazie şi de combinatul intră în conservare, precizând că are preaviz „dat de Electrica în care se spune că în 15 septembrie se va opri furnizarea energiei electrice”, astfel că „Era normal să pregătesc instalaţiile până atunci, să le las în totale condiţii de siguranţă, pentru că aşa mi se spune în preavizul Electrica.” Cât despre datoriile Oltchim, fostul director general a menţionat că „trebuie ştiut că în Oltchim s-au investit 500 de milioane de euro, datoria este de 580 de milioane de euro, din care 80 de milioane sau chiar mai mult o reprezintă penalităţile, iar banii s