Recuperarea datoriilor pe care le are populaţia către Termica, prin intermediul asociaţiilor de proprietari, nu decurge aşa cum se spera. În loc să crească, încasările de luna trecută au scăzut semnificativ, punând sub semnul întrebării furnizarea apei calde către anumite asociaţii de proprietari.
Mai exact, în luna august, în loc de încasări de peste 20 de miliarde de lei vechi, cum s-a convenit la negocierile purtate între Termica şi asociaţii, încasările au fost de numai 17 miliarde de lei vechi.
Conform convenţiilor semnate, o sumă de peste 20 de miliarde de lei vechi ar trebui achitată şi în septembrie. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut apel la suceveni să facă eforturi să achite din datoriile restante la Termica, a căror valoare se apropie de 200 de miliarde de lei vechi:
“Rămâne aceeaşi rugăminte, sucevenii să facă eforturi să achite datoriile la asociaţiile de proprietari, astfel încât să putem asigura apa caldă în această perioadă”, a spus Ion Lungu.
Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari sunt sceptici în privinţa încasărilor de luna aceasta.
“În discuţiile avute cu o parte dintre preşedinţii asociaţiilor de proprietari, ei spun că nici în septembrie nu o să poată strânge suma propusă, pentru că începe şcoala şi există mai multe cheltuieli...Aşa, în fiecare lună este câte ceva, ori vine Paştele, Crăciunul, începe şcoala, vin concediile...Trebuie să pricepem şi noi că nu se poate asigura o utilitate fără să o plătim. Primăria face eforturi mari prin menţinerea gigacaloriei la un preţ de 185 de lei şi acordarea de sprijin celor care nu au posibilităţi financiare”, a adăugat Ion Lungu.
Termica Suceava se confruntă cu mari probleme financiare, având la rândul ei datorii de sute de miliarde de lei vechi către furnizorii de utilităţi, precum E.ON şi ACET, precum şi la bănci, în contul creditelor luate pentru achiziţ