Părinţii invocă diverse motive pentru a justifica decizia de a trata singuri copiii: se bazează pe experienţe similare anterioare, nu găsesc timpul necesar pentru a merge la medic şi e mai uşor pentru ei să se documenteze de pe internet. Dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria Iaşi vorbeşte într-un interviu pentru RL Verde despre riscurile automedicaţie la copii şi oferă părinţilor sfaturi de îngrijire a celor mici.
Care sunt cele mai frecvente afecţiuni şi boli ale copiilor pe care părinţii le tratează fără a cere sfatul medicului?
Cei mai mulţi dintre părinţi decid să trateze fără sfatul medicului simptome care ţin de răceală şi gripă. Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, 57% dintre părinţi dau copilului medicamente fără recomandarea medicului pentru tratarea tusei şi 55% pentru febră. Părinţii, într-un procent majoritar, mai tratează după ureche durerile de gât sau îi dau celui medicamente pentru întărirea sistemului imunitar.
Mulţi părinţi aleg să facă acest lucru pentru că ei au siguranţa că ştiu ce este mai bine pentru copilul lor şi în plus, se bazează şi pe experienţe anterioare similare. Dar fiecare caz de îmbolnăvire este diferit, trebuie analizat şi diagnosticat în funcţie de istoricul medicul al copilului, de frecvenţa de revenire a bolii şi numai un medic poate face toate acestea. De aceea, este important ca părinţii să meargă la medic cu cel mic şi să îl trateze mai puţin după propriile lor cunoştinţe.
Care sunt riscurile automedicaţiei în aceste cazuri?
Unul dintre riscurile majore ale automedicaţiei în aceste cazuri îl reprezintă mascarea bolii reale. Febra, spre exemplu, este un simptom comun pentru foarte multe afecţiuni. Ea apare atunci când cel mic răceşte, când îi ies dinţişorii sau când a contactat o boală