Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, salută decizia comisiei de educaţie din Senat de a aproba introducerea, în Legea educaţiei, a amendamentului privind bacalaureatul profesional, subliniind însă că acesta este doar un pas “timid” spre stabilizarea sistemului de învăţământ.
“Odată cu această decizie, corectă şi absolut necesară, începând cu anul 2013, tinerii vor avea posibilitatea de a urma atât calea învăţământului superior, cât şi opţiunea de a intra pe piaţa muncii direct din băncile liceului. Consider, însă, că acesta este doar un pas timid făcut spre stabilizarea sistemului de învăţământ românesc şi doresc, totodată, să reamintesc ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu, faptul că noua Lege a Educaţiei este blocată, de mai bine de un an, la comisia de învăţământ din Senat”, a declarat Pop, fost interimar la Educaţie.
Potrivit lui Liviu Pop, în cazul în care se doreşte o adevărată reformare a sistemului de învăţământ, noua lege a educaţiei trebuie urgent adoptată.
Comisia de educaţie din Senat a aprobat, miercuri, introducerea în Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional.
Potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, bacalaureatul profesional are comun cu bacalaureatul naţional probele de competenţă, apoi cei care optează pentru această variantă trebuie să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, care este comună tuturor liceenilor.
Andronescu a spus sâmbătă, după şedinţa de guvern, că bacalaureatul de anul viitor, probabil, va fi diferenţiat, iar liceenii care nu vor să urmeze o facultate, ci doresc să intre pe piaţa muncii, pot da bacalaureatul profesional, care va fi o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.
Ministrul Educaţiei a afirmat că, în urma discuţiilor pe car