Pe lângă faptul că dulceaţa, fie ea de caise, afine, mure, cireşe, căpşuni sau nuci, este una dintre cele mai bune opţiuni pentru tartinele de la micul dejun, acest preparat are şi proprietăţi benefice pentru organism.
Atât cu titlu de prevenţie cât şi de tratare, dulceţurile sunt printre cele mai sănătoase produse naturale pe care le putem consuma regulat pentru a ne asigura o serie de vitamine şi compuşi necesari corpului uman.
Creşterea imunităţii
Dudele sunt cunoscute pentru efectul lor de întărire a organismului. Consumate atât în perioada lor de coacere, cât şi sub formă de sirop sau dulceaţă, dudele sunt recomandate în cazul afecţiunilor cardiace, dereglări de tensiune, probleme reumatice sau în cazul problemelor dermatologice. Iată o reţetă simplă şi care păstrează nealterate toate proprietăţile dudelor chiar şi după prepararea lor în formă de dulceaţă.
Se amestecă un kilogram de dude cu unul de zahăr şi se ţin la rece trei sau patru ore. Se pun pe foc până dau în clocot. După ce au început să fiarbă, se mai lasă timp de 10-15 minute şi apoi se acoperă vasul. A doua zi se pune din nou pe foc, de data aceasta împreună cu sucul de la o lămâie. Atenţie, sucul se toarnă după ce se ia spuma. Este important să etanşeizaţi borcanele imediat după ce aţi pus dulceaţa în ele.
O dulceaţă pentru fiecare afecţiune
În cazul asteniilor sau al tulburărilor de creştere la copii este recomandată dulceaţa preparată din caise. Coacăzele sunt bune împotriva lipsei de energie, iar gutuile fac minuni împotriva scăderii imunităţii.
Zmeura reface corzile vocale, iar siropul obţinut din aceste fructe este un remediu foarte eficient pentru boli cum ar fi arsurile gastrice, ulcerul gastro-duodenal, bronşită sau gripă. Acest sirop se face dintr-un kilogram de fructe bine spălate şi zdrobite cu o lingură de lemn într-un recipient de sticlă. Puneţi t