Autorităţile vor să apeleze la bănci, pentru a obţine un ajutor financiar pentru combinatul "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, confruntat cu o lipsă acută de capital de lucru şi proteste de amploare ale angajaţilor, în plin proces de privatizare.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, ieri, că va discuta cu reprezentanţii băncilor private din România în scopul obţinerii de sprijin financiar pentru Oltchim la plata salariilor restante şi la asigurarea capitalului de lucru pe o perioadă de o lună, până la privatizarea societăţii.
"Statul nu poate să dea bani societăţii comerciale, dar poate să găsească soluţii, să aducă la discuţii băncile din România cu managementul societăţii astfel încât să le poată asigura surse de finanţare pentru capitalul de lucru undeva la 10-15 milioane de euro până la privatizare", a declarat Chiţoiu, după întâlnirea avută la Palatul Parlamentului cu reprezentanţi ai companiei, potrivit Agerpres. Domnia sa a adăugat: "Inclusiv salariile, se plătesc salariile restante şi capitalul de lucru normal pentru o lună de zile. Luni, noi avem o întâlnire cu toate băncile din România pentru a discuta cu ei şi a găsi soluţiile de finanţare pentru Oltchim".
El a explicat că statul va acţiona ca un fel de intermediar între Oltchim şi bănci: "Noi o să căutăm o soluţie din punct de vedere al negocierilor cu băncile comerciale din România pentru a le asigura finanţarea capitalului de lucru. Adică suntem un fel de intermediar. În negocierile cu băncile vom vedea ce garanţii solicită din partea statului sau din partea societăţii comerciale pentru a asigura sumele de bani necesare finanţării capitalului de lucru".
Chiţoiu a arătat că nu există un plan de rezervă în cazul în care nu va găsi sprijin la bănci, dar a precizat că nu va exista o nouă amânare a termenului de privatizare a societăţii.
"Nu avem în vedere nicio amânare, su