Nume grele ale businessului autohton au intrat sau sunt la un pas să ajungă în incapacitate de plată anul acesta, într-un val de falimente răsunătoare, care va transmite o undă de şoc în întreaga economie.
În primele opt luni ale acestui an au devenit oficial insolvente firme private ce păreau, nu cu multă vreme în urmă, să aibă în faţă un viitor luminos (mic.ro, Minimax Discount, Liberty Center ori Energoconstrucţia). Alte companii celebre, cum ar fi constructorul de drumuri Romstrade, care are pe rol peste 30 de dosare în care i se cere falimentul, par a fi în pericol de a căpăta acelaşi statut. Dar şi mai interesante sunt insolvenţele în rândul companiilor de stat. Gigantul Hidroelectrica este, de peste două luni, în această situaţie, iar dacă nu se iau măsuri dure, Poşta Română ori TVR ar putea avea aceeaşi soartă.
Dacă falimentele IMM-urilor lasă urme adânci în întreaga economie numai când se produc în număr mare, în cazul marilor jucători este suficientă prăbuşirea unei singure companii pentru ca efectele să se transmită în lanţ până departe. Au de suferit angajaţii, clienţii, furnizorii, creditorii, bugetul de stat, iar în unele cazuri pagubele pot fi enorme. Insolvenţa Hidroelectrica, de pildă, a silit băncile care îi acordaseră împrumuturi să îşi facă provizioane de circa 2,5 miliarde de lei. În alte situaţii, cum ar fi ipotetica insolvenţă a Romstrade, care are foarte mulţi subcontractori, am putea asista la falimente în lanţ ale firmelor care au lucrat pentru compania giurgiuveană.
În primul trimestru din 2012, numărul companiilor aflate în diverse stadii ale procesului de insolvență a scăzut cu 35% față de aceeași perioadă din 2011, se arată într-un studiu realizat de Coface România. Falimentele s-au împuţinat, însă încep să scoată din piaţă mari companii. La fel ca în anii trecuți, clasamentul este dominat de fali