O treime dintre tinerii români îşi construiesc comportamentul financiar urmând exemplul familial, în principal al mamei, iar dintre persoanele publice cele mai apreciate modele în materie sunt Mugur Isărescu, Ion Ţiriac sau Bill Gates, potrivit unui sondaj realizat de o instituţie bancară.
"Atât liceenii, cât şi studenţii consideră că un comportament financiar demn de urmat este cel care echilibrează cheltuielile cu veniturile, reuşind să economisească şi să investească eficient în acelaşi timp. 36 % dintre respondenţi au un model financiar printre membrii familiei, mama fiind persoana cea mai de încredere. Dintre persoanele publice, cea mai mare pondere au avut Bill Gates, Mugur Isărescu şi Ion Ţiriac. Alte modele întâlnite în rândul tinerilor sunt Donald Trump, Steve Jobs, Mark Zuckerberg", se arată în comunicat.
Conform studiului, liceenii cheltuiesc banii în principal pe haine, ieşiri în oraş, mâncare şi cărţi.
În ceea ce priveşte pregatirea profesională, 62% dintre respondenţi consideră că pregătirea practică este cea mai eficientă modalitate de învăţare. Doar 16% acordă un rol important în dezvoltarea lor personală şi profesioanală îndrumării primite din partea mentorilor, iar 22% pun un accent mai mare pe pregătirea teoretică, oferită de şcoală.
Aproape 80% dintre tinerii particpanţi la sondaj susţin că şi-au făcut un plan de carieră, domeniile de interes cu cea mai mare pondere fiind cel financiar-bancar, IT şi marketing.
Tinerii români sunt destul de pesimişti atunci când vine vorba de posibilităţile de câştig, aproape jumătate dintre ei anticipând că primul salariu se va plasa sub 1.000 de lei.
Mai puţin de unu din cinci tineri speră că pe primul fluturaş de salariu va figura o sumă mai mare 2.000 lei, iar sub unu din trei se aşteaptă să câştige la primul loc de muncă între 1.000 şi 2.000 d