Prelungita criză financară începe să macine economia spaniolă, din exterior spre interior, bugetele locale ale provinciilor sunt primele care au început să cadă, ajungând în pragul colapsului financiar.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Lipsa de lichidități, la care se adugă presiunea datoriei publice locale, constrânge administrațiile regionale să solicite intervenția financiară a guvernului central. Congresul Deputaților va dezbate joi în regim de urgență o lege care să permită constituirea unui, așa numit, Fond de Lichidități pentru Comunitățile Autonome.
Provinciile Spaniei trăiesc cea mai gravă criză financiare din istorie, lipsa banilor lichizi, nu exclude aproape nicio regiune din acest scenari al falimentului. Adminstrațiile regionale reclamă bani pentru a plăti salariile curente ale propriilor funcționari.
Încă nu există o structură funcțională care să facă față acestei situații, iar solicitarea unor ajutoare în avans a devenit o formă de a face presiuni asupra guvernului pentru a pune la punct mecanismul de salvare financiară a regiunilor.
”Lipsa de lichidități este ca o funie care se strânge în jurul gâtului” aprecia un jurnalis în El Mundo. Guvernele celor 17 comunități autonome, gestionează bugetul sănătății, al invățămăntului, al justiției precum și o parte din mecanismele de protecție socială.
Blocarea acestor structuri ar arunca în aer intreaga societate spaniolă, a carei liniste deja este amenințată de un incărcat calendar de proteste sociale. Situația în unele zone, este foarte gravă și se așteaptă cu apa la gură o injecție minimă de capital pentru a se putea acoperi obligații financiare urgente.
Confruntându-se cu această situație critică, executivul a cerut Congresului Deputaților să aprobe joi în regim prioritar și să dezbată intr-o singură lectură, reforma Legii Stabilități