IAŞI. Dezvoltarea culturală a tinerilor prin arta spectacolului cu trimiteri multidisciplinare, prin implicarea acestora în programe alternative de educaţie şi petrecere a timpului liber. Acesta este obiectivul general al proiectului cultural Teatru Şcoală – „A cunoaşte înseamnă a egala”, proiect lansat astăzi la Universitatea „Petre Andrei” (UPA) din Iaşi, finanţat din bugetul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi realizat de Asociaţia Liga Studenţilor – UPA (ALSUPA), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Socială (CDS) şi Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE) din Iaşi, transmit iniţiatorii proiectului.
Managerul proiectului, conf.univ.dr. Anca Tompea, decan al Facultăţii de Asistenţă Socială din cadrul UPA a declarat că vor fi organizate săptămânal, în cursul zilelor de sâmbătă, din data de 8 septembrie. Vor fi 10 ateliere multifuncţionale, interactive şi multidisciplinare (teatru, muzică, literatură, vestimentaţie), precum şi 5 cursuri de manufacturare şi mânuire păpuşi de mână pentru tinerii din Iaşi. Anca Tompea a mai precizat că la finalul proiectului, dintre participanţii la ateliere va fi selectat un nucleu teatral, iar acesta va realiza un spectacol de teatru care va fi prezentat, în premieră, în jurul dateii de 10 noiembrie în Aula Magna a UPA.
Grupul ţintă al proiectului este alcătuit din 20 de tineri – în special elevi şi studenţi, dar nu numai – din municipiul Iaşi, din care 5 – 7 tineri vor fi selectaşi pentru a alcătui nucleul teatral. Training-urile vor fi susţinute de cadre didactice de la UAGE, iar managementul proiectului va beneficia de expertiza CDS.
Monica Bordeianu, actor al Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi şi unul dintre formatorii din cadrul proiectului, a încercat să explice semnificaţia expresiei „a cunoaşte înseamnă a egala”.
„În opinia mea, aceasta este chiar esenţa educaţiei, atât