Franţa şi Grecia au anunţat azi cele mai recente date pe şomaj, statistici ce indică adâncirea crizei şi a problemelor sociale.
Autorităţile de la Atena au dat publicităţii date referitoare la luna iunie, cu o întârziere faţă de celelalte state membre UE.
În primul rând, a fost corectată ultima rată estimată, din mai, de la 23,1%, la 23,5%.
Pentru luna iunie, procentul şomerilor eleni este de 24,4%, ceea ce înseamnă că se apropie cu paşi repezi de recordul deţinut de Spania, cu 25,1%.
Corespondentul “The Guardian” la Atena, Helena Smith, a publicat câteva estimări ale sindicatelor potrivit cărora şomajul din Grecia îl va depăşi curând pe cel din Spania, care se estimează că va atinge procentul record de 29%, în 2013.
Şomajul a crescut în pofida reducerii dramatice din ultimii doi ani a cheltuielilor cu forţa de muncă şi, potrivit sindicatelor, s-ar putea ajunge anul viitor la 1,4 milioane de persoane fără un loc de muncă, ceea ce ar echivala cu o rată de 34% din totalul de 4,2 milioane.
Situaţia s-a înrăutăţit rapid în Grecia, care în iunie trecut avea un şomaj de 17,2%, iar la debutul crizei, în 2008, de numai 7,4%.
Franţa, recordul ultimilor 13 ani
În trimestrul al doilea al anului, rata şomajul din Franţa a juns la 10,2%, ceea ce înseamnă cel mai mare procent din 1999 încoace.
Ministrul Muncii, Michel Sapin, a declarat azi că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a depăşit pragul de trei milioane, nivel care nu a mai fost atins din august 1999. Şi numărul celor concediaţi va continua să crească, a avertizat ministrul.
Datele vin în condiţiile în care economia francez stagnează de trei semestre consecutive, iar mari companii, precum PSA Peugeot Citroen fac disponibilizări masive.
Cea anunţată în iulie de Peugeot Citroen este cea mai mare c