Liderii europeni continuă să se consulte pe tema crizei din zona euro. Preşedintele francez, François Hollande, după ce s-a aflat marţi la Roma, iar miercuri l-a primit la Paris pe Herman Van Rompuy, se află joi la Londra, pentru discuţii cu David Cameron.
După "unitatea" de vederi pe care au afişat-o François Hollande şi Mario Monti, marţi, la Roma, etapa londoneză a preşedintelui francez va fi cu siguranţă mai dificilă. Premierul britanic, David Cameron, nu este chiar cel mai bun dintre prietenii europeni ai lui François Hollande. La ora la care socialistul François Hollande câştiga alegerile prezidenţiale în Franţa, la Londra, David Cameron îl ironiza pe noul locatar de la Palatul Elysée pentru intenţiile sale de a mări impozitele pe marile averi, până la pragul de 75%. E foarte bine ce face François Hollande, spunea atunci premierul britanic, noi îi aşteptăm cu braţele deschise pe cei care vor să-şi deplaseze averile sau investiţiile la noi.
În timp ce în Franţa lansarea unor reforme importante continuă să întârzie, iar dreapta franceză îi reproşează lui François Hollande că turneele sale europene nu duc la nimic, în Marea Britanie asistăm la un nou viraj şi mai spre dreapta, într-o ţară condusă deja de o coaliţie compusă din conservatori şi liberali-democraţi. Cel puţin aşa este interpretată în Franţa remanierea ministerială de marţi de la Londra.
David Cameron şi-a explicat decizia prin dorinţa de a redresa economia britanică, în prezent în recesiune. El a subliniat că acest obiectiv va fi în viitor misiunea fiecărui minister. O concepţie pe care o împărtăşeşte de fapt şi Guvernul socialist din Franţa, pentru că la recenta reuniune anuală a ambasadorilor francezi, acestora li s-a trasat şi acest obiectiv, de a se implica în promovarea intereselor economice ale Franţei.
Să mai notăm în altă ordine de idei că preşedintele francez va