Ei trebuie să înveţe în două luni cât alţii în câţiva ani. Recuperează anii de grădiniţă la cursurile estivale organizate de Salvaţi Copiii, ca să aibă o şansă să meargă la şcoală. 1,8 milioane de euro costă proiectul ONG-ului, derulat pe o perioadă de trei ani, care îşi propune să reducă discriminarea copiilor cu probleme de sănătate mintală, cu probleme psiho-emoţionale sau romi.
Nu au ţinut niciodată un creion în mână
"Copiii trebuie să meargă la şcoală, nu la muncă", stă scris cu roşu pe peretele sălii de clasă care adăposteşte o grădiniţă estivală pentru copiii defavorizaţi, ai căror părinţi nu şi-au permis să-i ducă la cursuri. Prinse în capse şi înşirate pe mese, desene cu Scooby-Doo şi ilustraţii din basme. La măsuţele mici din plastic colorat, din mijlocul sălii de clasă, stau, după afinităţi, copiii. Zumzăitul din clasă e întrerupt, din când în când, de glasul învăţătoarelor care le explică, cu răbdare, cum se stă la masă, cum se mănâncă sau de ce nu e bine să rupi plantele.
Fiecare dintre ei provine dintr-o familie cu probleme, îmi spune încet mediatorul Sorina Fekete, care intermediază legătura dintre comunitate şi şcoală. Cei mai mulţi din cei 20 de învăţăcei ai şcolii estivale Salvaţi Copiii din Bucureşti nu au fost niciodată la grădiniţă şi nu au ţinut niciodată un creion în mână. Nu ştiau nici măcar să se joace.
Citeşte şi Ce înseamnă arhitectura socială în România
Începând cu 16 iulie, când ceilalţi copii erau în vacanţă, ei veneau la şcoală şi se pregăteau cu sârg pentru clasa zero sau clasa I. Cursurile se încheie în 7 septembrie. Grădiniţa estivală de anul acesta face parte din proiectul pe trei ani al organizaţiei Salvaţi Copiii, în valoare de 1,8 milioane de euro, finanţat de Fundaţia IKEA.
Proiectul "Şanse egale pentru toţi copiii, într-o societate fără discriminare" îşi propune să reducă discriminarea în rând