Bucurie pentru candidaţii la Bacalaureat care nu au reuşit să ia examenul în această vară, dar şi pentru cei care vor dori de acum înainte să practice o meserie şi să nu urmeze neapărat o facultate. Începând de anul viitor, elevii vor putea opta dacă dau examenul clasic de Bacalaureat sau pe cel “profesional”, denumit astfel, deşi se adresează tuturor, indiferent dacă au urmat cursuri ale unui liceu teoretic sau tehnologic. Bucurie pentru candidaţii la Bacalaureat care nu au reuşit să ia examenul în această vară, dar şi pentru cei care vor dori de acum înainte să practice o meserie şi să nu urmeze neapărat o facultate. Începând de anul viitor, elevii vor putea opta dacă dau examenul clasic de Bacalaureat sau pe cel “profesional”, denumit astfel, deşi se adresează tuturor, indiferent dacă au urmat cursuri ale unui liceu teoretic sau tehnologic.
Principalul motiv enunţat pentru introducerea acestui tip nou de Bac este că angajatorii le cer diplomă tinerilor care îşi caută un job. Indiferent că este vorba de un loc de muncă de zidar, vânzător sau gunoier, pentru a fi angajat este nevoie musai de diploma de bacalaureat.
Proiectul a trecut ieri rapid de Comisia de învăţământ a Senatului, iar în foarte scurt timp, probabil că va trece şi de plen. Tinerii sunt încântaţi de noua formulă de examen. Ciprian Grigore este un bucureştean de 33 de ani care încearcă de mai mulţi ani să-şi ia bacalaureatul. Zilele trecute, el a susţinut din nou examenul la Grupul Şcolar Vintilă Brătianu din Capitală, dar nu a reuşit nici de această dată să promoveze.
“Mi se pare o idee execelentă Bac-ul diferenţiat. Îmi doresc foarte mult să mă angajez, nu vreau să fac facultate. Din păcate, oriunde mă duc, mi se cere diploma de Bac. La anul, o să optez pentru examenul profesional şi sper să-l iau”, ne-a povestit Ciprian. În aceeaşi situaţie se află şi Andrei Dumitraşcu (28 de ani): “