Comemorarea victimelor atentatului asupra lotului olimpic israelian, în 1972, la München, de către comandoul terorist autointitulat „Septembrie negru“. Două incidente antisemite la Berlin şi reţinerea demonstrativă a unor organizaţii musulmane din Germania.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
La festivitatea de comemorare a victimelor atentatului terorist comis în urmă cu 40 de ani a participat astăzi şi vicepremierul israelian, Shalom. Din partea oficialităţilor germane au participat ministrul federal de interne, Friedrich şi primul-ministru al landului Bavaria, Horst Seehofer.
Lotul olimpic israelian a fost atacat pe data de 5 septembrie de către un comandou terorist palestinian care-şi spunea „Septembrie negru“. Numele trimitea la răscoala palestinienilor, apropiaţi de Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) din Iordania, în toamna anului 1970.
Organizaţia „Septembrie negru“ este considerată drept o grupare afiliată mişcării extremiste Fatah ("Mișcarea Națională pentru Eliberarea Palestinei“). Jocurile olimpice de vară au fost grav perturbate din cauza incidentului tragic, fiind ulterior suspendate. Acţiunea teroristă a început cu luarea ca ostateci a membrilor echipei de sportivi. Teroriştii au cerut autorităţilor germane un avion, eliberarea unor deţinuţi arabi închişi în Israel şi eliberarea a doi terorişti germani. Ulterior presa germană a dezvăluit că teroriştii arabi s-au bucurat de sprijinul unor neonazişti germani.
Pe aeroportul militar Fürstenfeldbruck, din capitala bavareză, au intervenit forţele speciale germane. Încercarea de a-i elibera pe ostateci a eşuat şi s-a încheiat într-o baie de sînge. În cursul operaţiunii au murit 11 ostateci, un poliţişt şi 5 terorişti.
Într-un interviu difuzat astăzi de postul naţional de radio, fostul ofiţer al forţelor speciale de intervenţie, Ulrich K. Wegener, a