Secretarul general al PSD a fost pus sub învinuire de procurorii anticorupţie. Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60% la votul de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Altfel spus, Dragnea ar fi mărit artificial numărul votanţilor.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că Liviu Dragnea a constituit un sistem naţional de influenţă, pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice, să se implice în: exercitarea de presiuni asupra președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și asupra membrilor acestora, pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot și a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători; folosirea unei urne mobile în condiții contrare legii.
DNA îl acuză pe Liviu Dragnea că şi-a folosit influenţa sau autoritatea pentru a obţine pentru el sau pentru altul foloase necuvenite. Dragnea mai este acuzat de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.
DNA precizează că a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obțină în timp real informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în secțiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenței la urne, identificând secțiile de vot cu prezență slabă.
Potrivit DNA, sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje