La mai bine de un an de la asasinarea lui Osama bin Laden, surse din interiorul forţelor speciale americane care s-au ocupat de această operaţiune, spun că o parte din membrii SEAL Team 6 sunt în rezervă şi nu mai participă la nicio misiune, ei fiind ţinuţi cât mai departe posibil de presă, scrie Business Insider,.
Potrivit Russia Today, măsura ar fi fost luată ca urmare a notorietăţii căpătate de trupa americană de luptă, ale cărei metode de a acţiona ar fi trebuit să reprezinte informaţii cu circuit închis, clasate drept secrete de stat. Valurile de filme, cărţi şi ştiri care au apărut după operaţiunea din mai 2011, însă, au făcut ca aceste informaţii să se scurgă, spre nemulţumirea Administraţiei Obama.
Pe 1 mai 2011, SEAL Team 6 avea să facă istorie, după ce, în cadrul unei operaţiuni desfăşurate la reşedinţa lui Osama bin Laden, din oraşul pakistanez Abbottabad, membrii echipei reuşeau să îl elimine pe cel mai căutat om de pe planetă: liderul Al Qaida. Din acel moment, forţele speciale ale Statelor Unite aveau să devină, în ochii opiniei publice, un subiect pe cât de incitant, pe atât de căutat, militarii necunoscuţi câştigând admiraţia şi respectul întregii lumi.
Volumul de memorii “No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission That Killed Osama Bin Laden”, publicat de un militar SEAL, a încins spiritele la Pentagon, după ce în paginile cărţii s-au dezvăluit numeroase detalii secrete din raidul în care a fost ucis liderul Al Qaida. Scrisă sub pseudonimul Mark Owen, lucrarea a dus la ameninţări cu procese din partea consiliului general al Pentagonului, conform CNN.
“Nu cred că a fost cea mai bună idee de publicitate sau mutare operaţională (n.red. publicarea cărţii)” este de părere Brandon Webb, fost operator de top în cadrul SEAL.
SEAL Team 6 este un grup de elită al marinei americane, detaşat din cadrul forţelor sp