Cu o maxima și tensionată expectativă a aşteptat Spania reuniunea Băncii Centrale Europene de astăzi. Presa spaniolă apreciază că măsurile pe care este dispus să le ia Mario Draghi pentru a pune capăt crizei datoriei suverane au conotații transcedentale pentru economia iberică.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Concomitent cu reuniunea BCE și conferința de presă ţinută de Mario Draghi, la Madrid, premierul spaniol a primit vizita cancelarului german. În întâlnirea de astăzi Mariano Rajoy și Angela Merkel au discutat despre posibilele scenarii în care se poate pune capăt crizei datoriei publice, avand ca fond de lucru sprijinul Băncii Centrale Europene.
Cu multă tensiune și speranță a fost aşteptată reuniunea Băncii Centrale Europene, de unde se ştia că există deja disponibilitate de a sprijini Spania, intervenind pe piaţa secundară de capital prin cumprărea bonurilor de tezaur cu scopul imediat de a reduce exorbitantele dobânzi de finanţare a datoriei publice, ceea ce a confirmat în cele din urmă Mario Draghi.
Vizita cancelarului german la Madrid nu a făcut decât să accentueze caracterul special al acestei zile. Justificată expectativă, deoarece de concesiile pe care sunt dispuse să le facă cele două părți în acest moment depinde într-o mare măsură viitorul zonei Euro. Spania, pe de o parte, acceptând un nou plan de intervenție financiară, pas indispensabil pentru a pune capăt crizei datoriei suvrane, iar de cealaltă parte Germania, care prin suavizarea exigențelor, poate face mai digerabilă contrapartida acestui sprijin financiar. Dar, după cum declara premierul Rajoy în conferinţa de presă ținută imediat în urma întâlnirii, “de asemenea trebuie luate măsuri care să disipeze orice incertitudine în ceea ce privește viitorul monedei comune”.
Dezvăluirile conferinţei de presă care a urmat după întâlnire nu s-au