În spatele unor cruci aparent banale, care uneori abia stau să nu cadă, se ascunde viaţa unor oameni care au făcut istorie. Din păcate, peste multe dintre aceste morminte a trecut atâta amar de vreme, încât nimeni nu-şi mai aminteşte de ele. Angajaţi ai Administraţiei Cimitirelor Focşani încearcă acum să descopere istoria fiecărui mormânt dintre cele peste 14.000 care se află în cimitirele Focşaniului. Printre acestea se află adevărate bijuterii arhitectonice, în care îşi dorm somnul de veci personalităţi ale secolului al XIX-lea.
Peste 14.000 de morminte aflate în cimitirele din oraşul Focşani trec printr-un amplus proces de identificare şi recunoaştere. Pentru că nu a existat niciodată o bază de date a tuturor celor care deţin un mormânt, Administraţia Cimitirelor încearcă acum să descopere cui aparţine de fapt fiecare groapă din cimitir. „Este o muncă imensă, de o uzură extraordinară, pe care încercăm să o facem şi care presupune un efort deosebit“, spune Cristi Sbîrciog, directorul Administraţiei Cimitirelor.
Cu toate că, aparent, lucrurile par simple, descoperirea proprietarului fiecărui mormânt nu este un lucru uşor. Paradoxal, căutarea nu începe de la ceea ce scrie pe cruce, aşa cum ne-am gândi. „Nu este important ceea ce scrie pe cruce. Şi vă spun şi de ce. Am avut situaţii în care văduva unui bărbat înmormântat a venit şi ne-a povestit că, de fapt proprietarul mormântului în care se află soţul său este un vecin. Femeia şi-a amintit că în tinereţe, când i-a decedat soţul, nu a avut bani să cumpere mormântul şi atunci un vecin s-a oferit să o ajute. În această situaţie, ca în multe altele, proprietarul mormântului nu avea nicio legătură cu persoana îngropată. Există la noi un registru foarte vechi în care sunt câteva date despre proprietarii unor morminte. Plecând de la acesta încercăm să găsim actualii proprietari“, ne-a declarat C