Un număr de 16 persoane care au consumat preparate din carne de mistreţ la o stână de pe Masivul Rarău sunt suspectaţi că s-au îmbolnăvit de trichineloză, a declarat presei, joi, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru.
Printre cei care s-au îmbolnăvit se află şi doi copii cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani. Majoritatea persoanelor sunt din localitatea suceveană Slătioara, şase dintre acestea fiind internate în spital, iar zece urmează tratament profilactic în ambulatoriu.
Dulgheru a precizat că mai multe persoane care au participat în ziua de 15 august la o petrecere organizată de un cioban la o stână de pe Masivul Rarău sunt suspecte că s-au infestat cu trichinella spiralis după ce, potrivit declaraţiilor acestora, au consumat pastramă şi preparate din carne de mistreţ.
Potrivit lui Dulgheru, în urma anchetei s-a reuşit identificarea persoanelor care au consumat acele preparate din carne de mistreţ, însă nu au mai fost găsite preparate din carnea provenită de la mistreţul respectiv care ar mai putea fi puse în consum. El a explicat că sunt situaţii în care unii oameni pun în consum carne fără să meargă la medicul veterinar pentru realizarea examenului trichineloscopic.
Dulgheru a spus că, în prezent, depistarea trichinellei spiralis la carnea de vânat se efectuează prin metoda digestiei artificiale, testare ce se realizează în laboratoare sanitar-veterinare specializate, subliniind importanţa efectuării acestei testări pentru a nu se pune în pericol viaţa celorlalţi. Potrivit lui Dulgheru, persoana care a pus în consum carne neverificată sanitar veterinar riscă o amendă de 40.000 de lei, iar după finalizarea anchetei va fi sesizată şi Poliţia.
AGERPRES.ro
Un număr de 16 persoane care au consumat preparate din carne de mistreţ la o stână de pe Masivul Rarău sunt sus