Cum data alegerilor parlamentare a fost stabilită la 9 decembrie, iar campania electorală bate la uşă, partidele politice se află în plin proces de elaborare a strategiilor în vederea unor rezultate pe măsura obiectivelor, a ambiţiilor, dar şi a speranţelor de viitor.
Dacă scopul declarat şi întru totul îndreptăţit al USL este obţinerea majorităţii absolute, iar PDL se zbate în apele tulburi ale unor alianţe lipsite deocamdată de coloană vertebrală, UDMR se teme mai mult decât evident de pragul electoral de 5%, o piatră de moară care ameninţă şi de această dată accederea formaţiunii în Parlament.
Întrebat recent dacă UDMR va intra în viitorul Parlament, senatorul Gyorgy Frunda a declarat că se teme de pragul electoral de 5%. Explicându-şi îngrijorarea, el a apreciat că, mai ales în spaţiul extracarpatic, USL se află pe un val uriaş de simpatie. Altfel spus, dacă USL obţine la urne 50%, prin redistribuirea conform legii poate ajunge la peste 65%, realizând conform obiectivului pe care şi l-a propus majoritatea parlamentară absolută.
Ceea ce, în opinia senatorului maghiar, reprezintă un pericol enorm pentru UDMR, a cărei unică şansă rămâne aceea de a se mobiliza la maximum în campania electorală în perioada următoare. Gyorgy Frunda este convins că UDMR urmează să plătească, la fel ca PDL, factura pentru anii de guvernare dezastruoasă. De aceea, mai în glumă – mai în serios, recunoaşte că dacă ar pescui peştişorul de aur, i-ar cere ca USL să câştige cu un vot prin redistribuire de 48-49% şi să aibă, astfel, nevoie de UDMR. Totuşi, dacă USL va obţine 50-55%, Gyorgy Frunda speră că vor avea loc discuţii între cele două formaţiuni, întrucât, deşi în posibilă opoziţie, UDMR nu este un simplu partid politic. Reprezentând comunitatea maghiară, are obligaţia să construiască acea colaborare cu puterea care să asigure drepturile comunităţii maghiare