Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că spitalele răspund solidar cu medicii angajaţi în cadrul lor pentru calitatea actului medical precum şi pentru culpa medicală. Potrivit unui articol publicat pe site-ul juridice.ro, Curtea de Apel Bucureşti a dat o decizie definitivă într-un doar de vătămare corporală, în care a stabilit că spitalul răspunde în solidar cu medicii.
În acet proces, spitalul a fost obligat la plata daunelor materiale şi morale către partea vătămată reţinându-se că „medicul a procedat pe de o parte incorect, din punct de vedere al procedeului defectuos de sutură, din rapoartele de expertiză medico-legale efectuate în cauză (…) rezultând că fistula recto-vaginală a fost cauzată de modalitatea de aplicare a firului de sutură care a inclus şi rectul, iar pe de altă parte, acesta nu a procedat conform regulilor prevăzute pentru asistenţa medicală a bolnavilor la externare, aceea de a efectua un control înainte de a permite externarea părţii civile.
În acest sens, Comisia Superioară Medico-Legală din cadrul INML a constatat ca inculpatul nu a exercitat o supraveghere atentă, eficientă a pacientei, în foaia de observaţie nefiind consemnată nici o examinare locală la externare, după naştere, acest fapt constituind o eroare de conduită medicală.Ca atare, inculpatul a acţionat greşit nu numai din punct de vedere terapeutic, domeniu în care îşi păstrează independenţa conform dispoziţiilor legale, ci şi prin nerespectarea normelor şi procedurilor cu privire la pacienţii internaţi, adică în calitatea sa de angajat al spitalului.”
"Medicul răspunde de calitatea asistenţei medicale, spitalul aplică tratamentul medical"
Astfel, din interpretarea dispoziţiilor Legii nr. 3/1978 în vigoare la data comiterii faptei (art. 30, 58, 71, 77) rezultă că „medicul răspunde de calitatea asistenţei medicale acordate şi are obligaţia să asigure asistenţa medica