Oficial, sistemul de învăţământ din Azerbaijan e în plin proces de reformă: şcolile sunt modernizate, accesul la internet e încurajat, tinerii primesc burse în străinătate, iar copiii cu dizabilităţi încep să fie recunoscuţi ca persoane care au dreptul la educaţie.
În practică, se adâncesc de fapt discrepanţele dintre şcolile Capitalei şi cele din mediul rural, educaţia preşcolară e aproape inexistentă în afara Baku, iar sărăcia în rândul copiilor conduce la abandon şcolar. Faţă de celalalte ţări din Caucaz, accesul la informaţie e limitat în Azerbaijan, la fel ca exprimarea opiniilor. Internetul e un lux pentru cei mai mulţi; chiar şi cele mai proaste conexiuni sunt extrem de costisitoare. ASCULTAŢI VARIANTA AUDIO: Un documentar de Ioana Haşu
Despre provocările elevilor şi ale profesorilor din cea mai bogată ţară a Caucazului, într-un nou episod al „Mărturiilor despre Lume“.
Tinerii cu studii în străinătate se asociază
„Un aspect foarte important despre Azerbaijan e că nu există o cultură uniformă. Deci nu putem vorbi despre tineri în general, pentru că nu există o categorie omogenă, ci despre o serie de subculturi – cu influenţe vestice sau estice.“ - Alex Apetrei conduce filiala azeră AIESEC. Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Ştiinţe Economice şi Relaţii Comerciale e prezentă în peste 2000 de universităţi din 110 state ale lumii şi susţine dezvoltarea abilităţilor de lider ale tinerilor. Alex a intrat în organizaţie la Iaşi, apoi a fost desemnat şeful noii filiale azere:
„Cam jumătate dintre tinerii pe care i-am întâlnit aici provin din familii foarte conservatoare, deosebit de stricte. Părinţii sunt cei care iau cele mai multe decizii. Ei hotărăsc ce carieră vor avea copiii, la ce universitate vor merge, cum îşi petrec timpul liber, când trebuie să fie acasă... E un mediu protejat şi asta are un efect ne