Ce este hermafroditul? O făptură ce anulează diferenţa sexuală, pentru că la naştere are şi organe feminine şi masculine, iar evoluţia lui o urmăresc atent medicii specializaţi ca să constate care parte prevalează, optând apoi pentru a accentua una dintre ele şi a estompa alta, prin tratamente şi operaţii complicate şi de lungă durată.
Din perspectivă mitică, hermafroditul ar fi rămăşiţa omului primordial. În tradiţia biblică, omul originar avea în el ambele atribute, aşa cum se vede şi din naşterea Evei din coasta lui Adam. La greci, mitologia şi filosofia cuprind povestea androginilor pedepsiţi de Zeus să fie separaţi în jumătăţi, parte masculină şi feminină, unitatea pierdută se poate reface doar prin iubire.
Hermafroditul naşte întrebări despre om şi datele sale biologice. Oricât de rare, cazurile de hermafroditism tulbură prin problemele ce le ridică tuturor. Iar ficţiunea a propulsat drama prin capodopera "Middlesex" de Jeffrey Eugenides, roman masiv apărut în 2005, investigând cauze genetice şi sociale ce generează fenomenul - de la comunităţile izolate la căsătorii sau relaţii incestuoase.
Recent, scriitoarea Kathleen Winter abordează această temă singulară în debutul spectaculos cu "Annabel", ce aduce alt context pentru singularitatea personajului. Romanul distins cu Thomas Head Raddal Atlantic Fiction Award s-a plasat şi pe lista scurtă a altor premii de prestigiu, au urmat traducerile în mai multe limbi.
Într-un sat din Labrador, în familia Blake se naşte un copil cu atributele ambelor sexe, iar ciudăţenia o observă Thomasina, una dintre femeile care o asistă la naştere pe mamă. Părinţii sunt derutaţi şi deruta lor sporeşte cu trecerea timpului: se obişnuiesc greu cu o asemenea ciudăţenie, o ţin secretă de restul comunităţii, şi apoi fac alegeri diferite privind sexul copilului.
Tatăl, Wayne, acceptă copilul ca băiat, iar mama