Societatea Română de Pediatrie a venit cu propunerea introducerii în calendarul naţional şi a altor vaccinuri care i-ar feri pe copii de unele boli infecţioase, cum este, de exemplu, cel împotriva varicelei. Direcţia de Sănătate Publică Dolj, reprezentanta Ministerului Sănătăţii în judeţ, nu împărtăşeşte părerea.
În apropierea începutului noului an şcolar, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte importanţa imunizării prin vaccinare a copiilor din grădiniţe şi şcoli împotriva bolilor infecţioase. „Imunizarea copiilor prin vaccinare, înainte de introducerea lor în colectivitate, este importantă, iar programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc“, se arată într-un comunicat emis de SRPED. În acesta se enumeră şi vaccinurile care se fac copiilor la grădiniţă - antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă, antipoliomielită, antihaemophilus influenzae B, antirujeolă, rubeolă, oreion (ultimele două la vârsta de un an a copilului), sau celor care merg la şcoală - antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă şi antipoliomielită (la vârsta de şase ani).
În acest context, Societatea Română de Pediatrie a venit cu o recomandare, vaccinarea şi împotriva varicelei, „o boală extrem de contagioasă, care nu poate fi prevenită prin vaccinurile acoperite de schema naţională de vaccinare“. „Numai în 2011, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% faţă de 2010, în contextul în care în ultimii patru ani incidenţa a fost constant în scădere. Studiul nostru arată că 42% dintre mame au declarat că atât copilul lor, cât și cei ai prietenilor s-au îmbolnăvit de varicelă. Conform studiului, majoritatea copiilor afectați de varicelă au în jur de trei ani, vârstă la care boala poate apărea cu complicaţii“, se mai menţionează în comunicatul SRPED.
„Varicela poate afecta î