Studenţii activi, care se implică în proiecte şi fac practică în timpul facultăţii, se vor angaja uşor după absolvire
Cariera unui tânăr se construieşte încă din facultate, iar specialiştii în resurse umane le recomandă celor ce-şi încep acum studiile universitare să se implice, încă din primul an, în orice fel de activităţi care au legătură cu piaţa muncii.
Altfel, la absolvire, vor ajunge să îngroaşe rândurile celor care se plâng că angajatorii le cer experienţă, fără ca cineva să îi ajute să o obţină.
"Să se angajeze în regim part-time încă din timpul facultăţii, să facă proiecte, să meargă la firme în practică, să facă voluntariat. Să nu rateze nicio şansă de a lua contact direct cu mediul de lucru", este sfatul Oanei Datki, country manager al companiei Consulteam.
Experienţa şi studiile, cele mai importante
Specialistul în resurse umane spune că tinerii nu trebuie să se orienteze neaparat spre dobândirea de experienţă în domeniul de studiu. "Sigur, ideal ar fi ca experienţa să fie dobândită exact în domeniul în care vizează un job la absolvire. Însă, la fel de bine este şi dacă studiază Dreptul şi lucrează în industria hotelieră, pentru că orice tip de muncă aduce competenţe pe care altfel nu are cum să le obţină".
Un sondaj de opinie derulat în martie 2012 de site-ul de recrutare BestJobs.ro arată că, în procesul de recrutare, cele mai importante aspecte care influenţează angajatorul sunt: nivelul educaţiei, calificarea candidatului şi experienţa practică. Alte criterii, dar mai puţin importante, sunt referinţele/recomandările şi reputaţia instituţiilor de învăţământ absolvite.
Oana Datki explică ce se poate întâmpla cu un tânăr care aşteaptă până la absolvirea facultăţii pentru a lua un prim contact cu piaţa muncii:
"Prima variantă este aceea de a fi imediat recrutat, cu condiţia să fie un om sclipitor, extraordinar, şef