Programele de masterat din domeniul IT, telecomunicaţii şi economie rămân în continuare cele mai vânate de către absolvenţii de facultăţi, datorită ofertei mari de joburi (de pe piaţa forţei de muncă).
Specialiştii IT rămân cei mai valoroşi candidaţi de piaţa forţei de muncă, afirmă consultanţii în resurse umane. Absolvenţii de facultăţi ştiu acest lucru, întrucât programele de masterate din sfera calculatoarelor sunt cele mai căutate. Drept urmare, ofertele educaţionale din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti sunt cele mai atractive pentru cei care îşi doresc o carieră în inginerie.
„Masterele de la Facultatea Automatică şi Calculatoare, dar şi cele de la Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei sunt cele mai râvnite", susţine prorectorul universităţii Nicolae Ţăpuş.
Ingineria, o meserie care durează mult în timp
Concurenţa este, în general, de doi candidaţi pe loc. Nu pare foarte mare datorită faptului că tinerii au de unde alege, explică profesorul. O facultate poate pune la bătaie şi peste 10 oferte de master, în condiţiile în care vorbim despre un total de 18 facultăţi din cadrul Politehnicii, iar fiecare master beneficiază de 30-40 de locuri. Prorectorul Nicolae Ţăpuş a lămurit că absolvenţii de facultăţi de profil se orientează către mastere de la Automatică sau Elecronică datorită ofertei mari de pe piaţa forţei de muncă şi a joburilor bine plătite. „Ingineria se caută şi în România şi în străinătate. Este o meserie care durează mult în timp, nu este o modă trecătoare", a explicat Ţăpuş.
Profesorul este de părere că ingineria trebuie să constituie o bază pentru economie. „Întotdeauna va fi nevoie de ingineri. Ca o ţară să funcţioneze trebuie să producă ceva. Inginerii fac acest lucru să se întâmple, alături de economişti şi anteprenori", a adăugat prorectorul Politehnicii.
@N_