Sunt atât de gustoşi şi de cărnoşi încât pot fi mâncaţi şi simpli. Incluşi în mâncăruri sunt însă cu adevărat speciali. Gogoşarii sunt legumele-vedetă ale acestei perioade şi merită să profiţi din plin de savoarea lor, mai ales că îndulcesc orice preparat. Sunt atât de gustoşi şi de cărnoşi încât pot fi mâncaţi şi simpli. Incluşi în mâncăruri sunt însă cu adevărat speciali. Gogoşarii sunt legumele-vedetă ale acestei perioade şi merită să profiţi din plin de savoarea lor, mai ales că îndulcesc orice preparat.
Ingrediente: trei cartofi, doi gogoşari, trei cepe, trei roşii, 500 g de pulpă de vită, sare, piper, trei linguri de ulei, câteva frunze de busuioc, apă.
Mod de preparare: se curăţă ceapa, gogoşarii şi cartofii. Se decojesc roşiile şi se mărunţesc, apoi se taie ceapa solzişori, gogoşarii se feliază, iar cartofii se taie în patru sau în şase, în funcţie de dimensiuni. Carnea se taie bucăţele şi se căleşte puţin în uleiul încins, într-o cratiţă acoperită, apoi se pun ceapa şi gogoşarii, adăugând din când în când câte puţină apă, ca să se înăbuşe. Se adaugă apoi două căni de apă şi se lasă să fiarbă 30 de minute, după care se pun şi cartofii şi se acoperă cu totul cu apă. După 20 de minute se adaugă roşiile, sarea, piperul şi se mai fierbe totul încă 10 minute. Se serveşte cu busuioc proaspăt.
Ingrediente: patru gogoşari, 800 g piept de pui, 100 g ciuperci proaspete, 250 g pastă de roşii, o mandarină, sare, ulei, piper boabe şi măcinat, o ceapă, 100 g măsline verzi, o lingură de muştar, patru căţei de usturoi, 150 ml vin alb, câteva frunze de mentă.
Mod de preparare: gogoşarii se curăţă de seminţe şi se taie felii. Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare 10 minute, apoi se feliază. Pieptul de pui se pune la prăjit într-o tigaie încinsă, în puţin ulei, cu sare şi piper, până se rumeneşte, apoi se scoate într-o tavă.