Imaginea UE în statele membre a înregistrat o îmbunătăţire considerabilă în cele mai multe dintre statele europene, faţă de anul precedent. Astfel, conform eurobarometrului, 40% dintre europeni apreciază imaginea Uniunii Europene ca fiind foarte bună, 35% ca fiind neutră şi 23% ca având o percepţie publică negativă.
În România, datele sunt cu mult peste media europeană: 58% din populaţia ţării apreciază ca fiind pozitivă imaginea UE, în timp ce în 2011 doar 49% dintre români considerau astfel. Sondajul a fost realizat în perioada 2-17 iunie 2012 de Parlamentul European pe 26.000 de respondenţi, care au fost întrebaţi despre percepţia europenilor asupra Uniunii Europene, aşteptările acestora de la politicile europene, dimensiunea sentimentului de identitate naţională şi europeană, precum şi cunoştinţele despre instituţiile europene.
În privinţa sentimentului de apartenenţă la Uniunea Europeană, peste 50% dintre europeni consideră că este bine că ţara lor face parte din familia europeană, în timp ce 31% nu văd niciun avantaj sau dezavantaj din această afiliere. Mai mult decât atât, un procent de 16% dintre europeni consideră că este nepotrivită apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană. Ţările care se bucură cel mai mult de apartenenţa la familia europeană sunt: Luxemburg (78%), Olanda (70%), Germania (70%), Belgia şi Danemarca (66%), Suedia (61%) şi România (59%).
La întrebarea dacă europenii consideră că vocea lor individuală contează în ansamblul politicilor europene, peste 54% dintre respondenţi consideră că afirmaţia nu este adevărată, în timp ce 42% sunt de acord cu aceasta. 35% dintre români au răspuns afirmativ la această întrebare, situându-se la jumătatea clasamentului statelor UE.
65% dintre respondenţi consideră că ţara lor are putere decizională în UE
Cât priveşte întrebarea în ce măsură vocea indivi