Opinia cetăţenilor despre Uniunea Europeană s-a îmbunătăţit considerabil, în pofida crizei economice şi a măsurilor de austeritate adoptate în multe ţări, potrivit unui sondaj de opinie Eurobarometru publicat de Parlamentul European. România urmează curentul respesctiv, 59 la sută dintre români considerând că aderarea ţării noastre la spaţiul comunitar este un lucru bun, cu două puncte procentuale mai mulţi decât precedentul eurobarometru din 2011.
Potrivit Eurobarometrului, 40% dintre europeni au o opinie favorabilă despre UE, faţă de 31% în noiembrie 2011, iar majoritatea susţin că apartenenţa la UE “este un lucru bun", cu trei procente în plus faţă de sondajul de opinie anterior.
Totuşi, continuă să existe diferenţe mari de opinie în răspunsurile la întrebarea dacă vocea cetăţenilor contează în UE (54% răspund “nu", iar 42% spun “da").
În acelaşi timp, 57% dintre subiecţi consideră că exprimarea votului în cadrul viitoarelor alegeri europene, peste doi ani, este cel mai bun mod de a face să fie ascultate opiniile lor.
Mai bine de jumătate (54%) afirmă că ar fi mai interesaţi să voteze în acele alegeri dacă fiecare partid european ar putea prezenta un candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
Referitor la priorităţile politice, 72% susţin că lupta împotriva şomajului trebuie să fie principalul obiectiv în contextul crizei, amintește Agerpres. Eurobarometrul a fost realizat în luna iunie, pe un eşantion de peste 26.500 de cetăţeni din întreaga UE.
Actuala criză economică şi financiară dovedeşte că UE necesită “soluţii la nivel supranaţional", a apreciat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, potrivit căruia cetăţenii sunt conştienţi de faptul că este nevoie de un proiect european, deoarece nu sunt suficiente măsurile individuale ale unui stat membru.