Performanţele dronelor proiectate la Universitatea "Dunărea de Jos" sunt similare celor ale unor producători consacraţi la nivel mondial şi unice în ţară.
Puţini sunt cei care ştiu că la Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos" funcţionează Centrul de Excelenţă pe probleme de Mediu şi mai ales că, printre proiectele „speciale" la care se lucrează în acest Centru, se remarcă cel care vizează lărgirea ariei de utilizare a dronelor - avioane fără pilot, concepute pentru a fi utilizate mai ales în scopuri militare.
La fel ca avioanele „clasice", dronele sunt de mai multe tipuri, în funcţie de destinaţie (recunoaştere, luptă, spionaj, suport). Cel mai frecvent folosite, în zonele periculoase, în care piloţii ar fi expuşi unor riscuri prea mari, sunt cele pentru recunoaştere, dotate cu camere video. Dronele au intrat în atenţia opiniei publice în special după operaţiunile militare din Afganistan.
Centrul de excelenţă pe probleme de mediu de la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, în colaborare cu firma de cercetare ştiinţifică Reev River Aerospace, realizează atât proiectarea, cât şi construirea de avioane fără pilot (drone) cu multiple utilizări, militare, dar şi civile.
„Performantele sistemelor realizate la Centru sunt comparabile cu ale celor realizate pe plan mondial şi sunt unice la nivel naţional", ne-a declarat prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu.
Drone folositoare şi civililor
Coordonatorul activităţii de cercetare din Centru ne-a explicat cum sunt şi cum mai pot fi utilizate în scopuri civile dronele construite la Galaţi.
„De exemplu, dronele sunt extrem de utile pentru fotografierea georeferenţiată cu aplicatii cadastrale. La nivel naţional, se pregăteşte realizarea Planului de cadastru, care trebuie finalizat până în anul 2014. Contractul urmează să fie semnat cu o mar