Aproximativ 110.000 de alegători sunt chemaţi duminică la urne în autonomia găgăuză din sudul Republicii Moldova, unde vor avea loc alegeri legislative.
Pentru cele 35 de mandate de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei s-au înregistrat 163 de candidaţi, dintre care 80 independenţi. Ceilalţi 83 de candidaţi reprezintă opt partide. Cei mai mulţi – 26 sunt din partea Partidului Comuniştilor, principala forţă de opoziţie din Republica Moldova, care se bucură de un sprijin masiv al populaţiei rusofile din regiunea autonomă. De asemenea, Partidul Liberal Democrat, al premierului Vlad Filat, a înaintat 22 de candidaţi.
Alegerile se desfăşoară în baza circumscripţiilor uninominale, spre deosebire de alegerile parlamentare din Republica Moldova, la care alegătorii votează pentru listele înaintate de partide. În trei din cele 35 de circumscripţii au fost înregistraţi câte opt candidaţi. Preşedintele Comisiei Electorale din regiune, Svetlana Mironova, a declarat pentru Agerpres că cel mai probabil în majoritatea circumscripţiilor va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin. Ea a mai declarat că, în mare parte, campania electorală s-a desfăşurat liniştit, fără încălcări mari.
În acelaşi timp, Asociaţia Piligrim-Demo, care monitorizează desfăşurarea campaniei electorale, apreciază într-un raport că actuala campanie electorală s-a desfăşurat anost pentru că a corespuns cu perioada concediilor din august. Autorii mai menţionează că doar o pătrime dintre candidaţi au prezentat la timp rapoartele financiare, iar mass-media din regiune a respectat doar parţial normele legislative şi deontologice.
Alegerile din Găgăuzia au loc în contextul unor declaraţii tot mai critice la adresa autorităţilor de la Chişinău din partea unor politicieni din regiune. Recent, başcanul (guvernatorul) Mihail Formuzal a criticat Chişinăul că ar susţine unirea cu România şi a lăs