Facultăţile pun la bătaie un număr uriaş de locuri în această sesiune. Câteva mii dintre ele sunt fără taxă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În această toamnă, aproape că nu există universitate de stat fără locuri la buget. Explicaţia e simplă: spre deosebire de anii anteriori, când astfel de locuri erau o raritate pentru sesiunea din toamnă, acum facultăţile au avut candidaţi puţini la sesiunea din vară. Prin urmare, cei care au luat Bac-ul în toamnă pot opta între stat şi privat, iar cu puţin noroc pot prinde un loc la buget.
Universitatea din Bucureşti, spre exemplu, mai are 413 locuri fără taxă şi aproape 1.300 cu taxă. La "Gheorghe Asachi" din Iaşi oferta este şi mai generoasă: din cele 9.300 de locuri disponibile în acest an, s-au ocupat în prima sesiune doar 3.200.
Fac notă discordantă în acest an Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, care nu mai are niciun loc bugetat (însă are 820 la taxă) şi Universităţile de Medicină şi Farmacie din ţară.
UMF Bucureşti nu mai are niciun loc disponibil, nici la buget, nici la taxă, iar UMF Iaşi se află aproape în aceeaşi situaţie. Cele 31 de locuri disponibile la Iaşi, în regim cu taxă, sunt destinate exclusiv celor ce încep acum a doua facultate.
Şansa viitorilor medicinişti este UMF Târgu Mureş, care, în acest an, organizează pentru prima dată sesiune de admitere de toamnă. Conform rectorului Leonard Azamfirei, sunt disponibile, în regim cu taxă, următoarele locuri: Farmacie- 20, Asistent de farmacie- 30, Educaţie fizică şi sportivă- 20, Nutriţie- 4. O altă variantă pentru cei ce vor să facă medicina o reprezintă universităţile private, unde locuri sunt berechet, pentru toate specializările medicale.
Dosarul de înscriere
Actele necesare pentru înscriere sunt următoarele: Fişă-tip de înscriere, Diploma de bacalaureat sau echivalenta acesteia, în original sau copie legalizată, Certificatu