Preşedintele Uniunii Universităţilor Private Acreditate din România (UUPAR), Aurel Ardelean, a declarat, pentru agenţia Mediafax, că introducerea bacalaureatului profesional reduce considerabil accesul în învăţământul superior.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat săptămâna trecută introducerea unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, pentru absolvenţii care nu au de gând să urmeze o facultate.
Această nouă formă de finalizare a liceului le va permite şi celor mai slab pregătiţi să obţină o diplomă de bacalaureat, crescând astfel gradul de promovabilitate.
Andronescu a explicat măsura susţinând că absolvenţii acestui tip de bacalaureat vor avea mai multe şanse de angajare, fapt infirmat de specialiştii în recrutare.
Invenţia Ecaterinei Andonescu, bacalaureatul profesional, nemulţumeşte universităţile private pentru că va “reduce considerabil accesul în învăţământul superior”.
Preşedintele UUPAR, Aurel Ardelean, a declarat azi, pentru corespondentul Mediafax, că susţine ideea introducerii bacalaureatului profesional, doar că proiectul actual ar trebui să sufere unele modificări, pentru înlesnirea accesului spre învăţământul universitar.
"Apreciem acest demers pe care Senatul l-a aprobat în cadrul Comisiei, dar nu ne satiface pe deplin întrucât bacalaureatul profesional reduce accesul spre bacalaureatul naţional. Absolvenţii vor trebui să parcurgă o perioadă de examene, de diferenţe. Este necesar ca un număr mai mare de elevi cuprinşi în bacalaureatul profesional să poată să aibă acces spre învăţământul academic, asta ar fi o soluţie mult mai realistă", a declarat Ardelean.
Preşedintele UUPAR spune că forma adoptată de Senat "mai are nevoie de corecţii" întrucât "piaţa muncii nu ar putea prelua numărul mare de absolvenţi ai liceelor cu statut de şcoli profesionale", iar învăţământul superior le-ar ofer